Cum a reușit China să-i facă pe copii să se miște mai mult. Regula care ar putea funcționa și la români

de: Iulia Kelt
14 05. 2024

În 2021, China a instituit primele reglementări naționale din lume pentru a încerca să reducă comportamentul sedentar la copii și se pare că funcționează.

Cum a reușit China imposibilul

Deși poate fi posibil să recuperezi activitatea fizică pe care o ratezi în timpul săptămânii, majoritatea experților în sănătate sunt de acord că obișnuirea copiilor noștri cu obiceiuri mai active încă de la o vârstă fragedă poate ajuta să evităm eventuale probleme pe termen lung.

Guvernul chinez a fost primul din lume care a impus reglementări pentru a încerca să abordeze această problemă. În iulie 2021, au fost introduse o serie de măsuri care au vizat comportamentul sedentar în diferite medii.

Reglementările restricționează accesul pe care companiile de jocuri online îl pot avea la piața tineretului; limitează cantitatea de teme pe care profesorii ar trebui să le dea copiilor în funcție de grupa de vârstă; și impun constrângeri asupra momentului în care companiile de tutorat privat pot oferi lecții.

Soluția unică în lume

Dr. Bai Li, de la Centrul pentru Exerciții, Nutriție și Științe ale Sănătății de la Școala de Studii de Politici a Universității din Bristol, a explicat că „acest tip de intervenție reglementară în mai multe medii nu a mai fost încercat niciodată”.

„În mod tradițional, copiii și părinții sau îngrijitorii lor au fost ghidați cu educație și încurajați să facă singuri schimbări comportamentale, ceea ce nu a funcționat într-adevăr. Cu aceste măsuri reglementare, responsabilitatea s-a mutat la companiile de jocuri online, școli și companii de tutorat privat pentru”.

Li a condus recent un studiu pentru a afla cât de bine funcționează intervenția, iar rezultatele pot furniza motive de reflecție pentru alte guverne din lume.

Echipa a analizat date de supraveghere rutină pentru peste 7.000 de elevi cu vârste de 9 ani și peste, care trăiesc în 31 de regiuni din 14 orașe din provincia chineză Guangxi. Datele au acoperit perioada cuprinsă între 2020 și 2021, imediat înainte și imediat după ce reglementările au intrat în vigoare.